RSS feed

DEEL DAN METEEN DE PIL VAN DRION UIT!

Geplaatst op

Verdriet en angst in verzorgingstehuizen
Alwin Kuiken − 13/06/13, 04:52
© anp. Staatssecretaris Van Rijn moet de regie nemen, vindt brancheorganisatie Actiz.

Het regeringsbeleid dwingt ouderen om hun vertrouwde plek in het verzorgingstehuis te verlaten en weer op zichzelf te gaan wonen. Zittende ouderen moeten zich ook afvragen of er straks nog geld voor hen is.

Honderden ouderen moeten door het huidige kabinetsbeleid nu al gedwongen hun verzorgingstehuis verlaten. De berichten zorgen voor verdriet, angst en ongemak onder ouderen, melden bestuurders en medewerkers aan Trouw. Bij Opella, een zorgaanbieder in Wageningen, worden honderd ouderen van gemiddeld 87 jaar oud getroffen. Gisteren was het de beurt aan een honderdjarige bewoonster. Evenals negen anderen gaat zij weer op zichzelf wonen.

Ko Portengen, bestuurder van Zorggroep Solis in Deventer, moest honderd ouderen vorige week ook vertellen dat ze moeten verhuizen. “Verschrikkelijk. Deze mensen wonen hier vaak al vele jaren.” Ook in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht sluiten afdelingen en moeten ouderen verhuizen, zegt Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Het betreft ouderen met lichte zorgvragen: de zorgzwaartepakketten 1 en 2. Van hen wonen er in verzorgingstehuizen ongeveer 28.000. Het kabinet vindt dat deze mensen thuis kunnen wonen. Daarom is de financiering voor nieuwe gevallen per 1 januari van dit jaar gestopt.

Volgens staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) is het de bedoeling dat deze maatregel alleen de nieuwe gevallen raakt. Maar doordat deze groep ouderen niet meer in verzorgingstehuizen mag wonen, wordt de zittende groep steeds kleiner. Hierdoor vallen overal lege plekken en sluiten hele afdelingen. Ook ouderen die nu al in verzorgingstehuizen wonen, voelen zo de effecten.

De zittende gevallen hebben redenen zich niet alleen zorgen te maken over een mogelijke verhuizing. Het is de vraag of er over een paar jaar überhaupt nog geld voor hen is. De zorgverzekeraars die de rijksgelden onder verzorgingstehuizen verdelen, bouwen die bedragen snel af.

Achmea neemt hierin het voortouw. Het concern is de grootste van negen verzekeraars die rijksgelden onder de honderden verzorgingstehuizen verdelen. Achmea heeft onlangs besloten de vergoeding voor de slinkende, zittende groep in drie jaar af te bouwen. Dit jaar kortte Achmea deze groep met 12,5 procent, in 2014 volgt 41,7 procent. Het jaar erop staat de teller op nul. Andere verzekeraars volgen. Menzis komt in twee jaar op 30 procent, DSW op zo’n 33 procent. Over 2015 willen deze verzekeraars nog niets zeggen.

Verzekeraars zijn er vrij in om naar eigen inzicht te schrappen. Toezichthouder NZA staat er alleen op dat ze zich aan de zorgplicht houden. Vrij vertaald: deze ouderen mogen niet op straat komen te staan.

Volgens Achmea zal het zover niet komen. Maar gedwongen verhuizingen kunnen wel het gevolg zijn, zegt Rieta van Staalduine, directeur care van Achmea. “Door het kabinetsbeleid raken verzorgingstehuizen overbodig. Als dat betekent dat mensen moeten verhuizen, dan vinden we dat erg. Wij willen wel voor hun blijven zorgen, ook als ze weer thuiswonen.”

De houding van Achmea zaait grote onrust. Verzorgingstehuizen stellen dat de huidige inwoners niet binnen drie jaar zijn overleden. Ze wijzen op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2008. Navraag onder zo’n 800 bewoners leerde dat 30 procent langer dan vijf jaar in een verzorgingstehuis woont.

Ernstige zorgen
Brancheorganisatie Actiz maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de ‘zeer wisselende’ manier waarop de verzekeraars met de huidige bezuinigingen omgaan. Actiz, de koepelorganisatie van verpleeg- en verzorgingstehuizen, kaart de kwestie vandaag aan bij staatssecretaris Van Rijn die met de Kamer over de bezuinigingen praat. Hij moet de regie nemen, vindt Actiz. Niet alleen draaien de zorgkantoren de geldkraan dicht voor ouderen met lichte zorgvragen, ook op de zwaardere zorg willen ze volgens Actiz korten. De organisatie ziet kortingen tot 22 procent, meer dan volgens Actiz in het zorgakkoord is afgesproken.

Bron: TROUW

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. Schandalig wat hier allemaal gebeurt. Kaalslag in de zorg, terwijl
  – ziekenhuizen winsten maken
  – ziekenhuizen voor miljarden frauduleuze en/of verkeerde declaraties versturen
  – zorgverzekeraars miljarden winsten maken
  – verzorgings- en verpleeghuizen frauderen met CIZ indicaties om meer geld binnen te harken
  – van Linschoten (note bene een vvd-er) stelt dat er door chaos in de organisaties wel 20 miljard minder geld verspilt wordt zouden ze hun zaakjes op orde hebben.

  Maar wat is het enige speerpunt wat van Rijn en Schippers kunnen bedenken? De zorg uitkleden ten koste van zieken, ouderen en mantelzorgers.

  Beantwoorden
  • Ja ik weet het Aad juist daarom ben ik zo kwaad.
   Straks gaan ze de stervende ouderen nog uit het raam kieperen.
   Ik kijk nergens meer van op.
   Maar we zitten het ook allemaal als zoete konijnen te slikken…..

   Beantwoorden
 2. Oh, ik kan me hier ook zo boos over maken…!!

  Beantwoorden
  • Ja, zat net te huilen bij de beelden van een bejaardentehuis, die oude vrouw, zo breekbaar…en moest denken aan mijn moeder, ze gaan volkomen voorbij aan elke vorm van gevoel, van inlevingsvermogen..het is godgeklaagd….

   Beantwoorden
 3. zelfstandigjournalistantwerpen

  Het beste na-oorlogse kabinet???

  Beantwoorden
 4. Ha Annet, hier word je toch echt kots en kots misselijk van…
  ik heb het op tv gezien…het doet zeer die mensen zo te zien..verdriet en onmacht.
  waar gaat dit heen?
  Hoe ziek moet je zijn in je boven kamertje om zo het geld binnen te halen…[kabinet]

  Liefs een zonne groetje
  Christiene.

  Beantwoorden
 5. Verbijstering… wanhoop… woede… waar moet dit heen… Is dit mijn land!!??

  Beantwoorden
 6. Diep en diep treurig. Ze moeten de ogen uit hun kop schamen

  Beantwoorden
 7. Het is 2013.
  De ouderen onder ons moeten in hun eigen poepluier blijven zitten.
  Verzorging?
  Neeeee, dat is toch veel te duur.
  Dat moeten ze zélf maar gaan doen.

  Ik vind het een groot schandaal en ik zou het liefst de genen die dit allemaal verzonnen hebben eigenhandig de pil van Drion de strot in duwen.

  De moeder (89) van een vriendin is een paar dagen geleden gestopt met eten en drinken, omdat ze niet meer durft te leven.
  Ik huil om dit kabinet.

  Kunnen we dan echt niets doen???

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  Beantwoorden
 8. En het wordt allemaal nog veel erger. We stevenen af op chaos en drama’s. Ik word er woedend om. Het is zó moeilijk voor ouderen om te verhuizen, zeker als het gedwongen gaat. Ik vind het bij de wilde spinnen af dat de verzekeringsmaatschappijen hier het voortouw in nemen en rustig de meest afgrijselijke beslissingen nemen zonder zich te realiseren wat voor gevolgen die hebben voor de mensen. En wij – in de zorg – tegen de klippen op en met steeds minder geld, maar proberen te voldoen aan alle wettelijke maatregelen in verband met welzijn en hoogstpersoonlijke belevingsgerichte zorg. Want dat moet evengoed, ook al wordt het gebouw onder je ogen afgebroken. Bah. Wat leven wij in een nare tijd wat dat betreft.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: