RSS feed

+ LUPPIE +

Geplaatst op

veenweg

HET regent katjes en honden.

De tuin geniet. Je hoort haar slurpen. Over de velden hangt een groen waas. Mooi kan grijs zijn in het groen.

Het is schoolreisjesweer. Zo was het weer altijd als we op schoolreisje gingen. Auto’s die voorbijrijden over het asfalt maken een slippend geluid nu. Het klinkt anders dan bij droog weer. In de stilte van de plekken waar we waren op schoolreisje doemde dan opeens een auto op die zijn geheime tocht vervolgde en met zijn regenbanden verdween in een bocht. Altijd die geheimzinnigheid. De onbekende geuren. Alles vind ik hier weer terug. ‘Het ruikt net als bij tante Gra’  zeg ik dan voor de zoveelste keer. Elke vakantie naar ‘t Harde. Nou ja het Harde.

Tante Gra woonde aan de Veenweg aan een verhard zandpad dat op weg was naar Oldebroek. Een paar boerderijtjes lagen hoger dan de weg zelf. Geertje Wolf woonde zelfs op een berg, althans dat vonden m’n kinderogen. Mijn vriendinnetje daar was Aleida Vos. We speelden in het bos, fietsten naar haar opoe, kuierden langs de weg op zondag. ‘Goa je met een entie kuier’n’ vroeg Aleida dan. En daar liepen we dan met haar oudere zusje Hennie, haar broer Jan en kleine broertje Reier er achteraan. Met Aleida spelen bij de Heigraaf, een diepe zandplek in het bos omringd door vliegdennen met hun grote wortels die als blote tenen uit het zand staken. We groeven er holen en droomden van konijnen en kabouters. Terug gingen we langs korenvelden. Plukten armen vol korenbloemen en klaprozen. Langs een kronkelpaadje kwamen we langs het boerderijtje waar Luppie woonde. Luppie met haar vlechten. Luppie die later moest trouwen omdat ze zwanger was van een militair van de legerplaats ‘t Harde. Luppie van wie ik later hoorde dat ze twee kinderen had, over wilde steken bij een oversteekplaats en gegrepen werd door een auto in een nabijgelegen plaats. Nunspeet of zo.

Luppie.

Miss Oldebroek noemde mijn neef Joost haar.

We lachten veel Aleida en ik. Aleida was een vriendelijk meisje dat om alles wat ik zei moest lachen. Het klikte goed. Ik droeg ook een strik in m’n haar. En zij was in de wolken toen ze mijn blauwe jas kreeg die gemaakt was door een coupeuse van het Rotterdams Toneel waar mijn vader toen werkte. Ik liep er op klompen en sprak Gelders. Ik burgerde snel in en huilde als ik weer terug moest naar de vieze stad Rotterdam. Het was daar mijn tweede huis en ik wist niet beter of ik woonde er. Dat was niet zo. Eén keer moesten ze me in de auto proppen omdat ik naar huis moest. Dagen was ik overstuur.

Steeds werd ik weer uit het groen geplukt. Nu woon ik alweer jaren hier. Aan m’n eigen bosrand. Dit voorjaar keek ik via het badkamerraam naar buiten en zag de geit en bok in hun huisje tegen de bosrand en ik huilde. Ik had het terug, ik had het terug, zong het door m’n hoofd.

Ze zullen me hier het huis uit moeten dragen.

Annet ©

eerder geplaatst: augustus 2005

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. We leven maar kort, daardoor komt alles terug. Ik ben zo blij dat jij dit schrijft.

  Beantwoorden
 2. dag lieve lieve Anetteke…

  ohohohoh,, wat is dit lief.
  En herkenbaar.
  En Reier… mij lieve neef Reier.
  die dus net zo heet als “jouw” Reier.

  Ga daar nooit weg!
  Never ever!!

  En kijk uit met oversteken!!

  Tot over twee weken…
  XX! Marlou

  .

  Beantwoorden
 3. Jeetje Annet, wat veel herkenning. De familie van mijn moeder komt uit Hattemerbroek. Als kind was ik in de zomervakanties bij mij oma. Achter het huis was een zandafgraving.

  Beantwoorden
 4. mmmm lieve Annet, ik ruik het, ik voel het.. .ik zing mee

  Beantwoorden
 5. Mooi verhaal Annet,zo herkenbaar.
  Is een boek schrijven niets voor jou,je verhaal pakt meteen.

  Beantwoorden
 6. Annet wat mooi je roept in je verhaal jou jeugd tot leven

  In jou verhaal zie ik ook dingen terug keren.

  Een bloemen groetje

  Christiene.

  Beantwoorden
  • Het was een belangrijke tijd uit m’n jeugd…ja elke schoolvakantie
   naar de Veluwe, ook nog 6 weken gekuurd voor de longen…..
   De stilte als je uit de auto stapte, de heerlijke buitengeuren…..
   Genoten Christiene….
   Zonnegroet Annet (’t regent hier)

   Beantwoorden
 7. Hallo hallo Annet…wat een fantastisch verhaal
  een droom die waarheid is geworden.
  Moest lachen om de uitspraak…Vliegdennen de wortels als blote tenen
  Geweldig.
  Dank je wel…Veel lieve zongroetjes dag daggie

  Beantwoorden
 8. Je verhaal is zo herkenbaar. Neven uit de grote stad (Den haag) die bij ons logeerden hadden het altijd moeilijk om terug te moeten gaan. De Heigraaf, later een camping, en nog veel later chalets. Met de MGB (de rode) of MGF (de groene in de kopfoto) rij ik nog vaak die kant op. Bij ’t Harde de heuvel op en dan richting Wezep en dan binnendoor naar Oldebroek om te eindigen op een terras in Elburg, vervolgens via Nunspeet naar onze “dolfijne” stad.
  OT ook wij hebben jou gelinkt. ’t Is maar dat je het weet.
  Salu2 de Albert

  Beantwoorden
  • Goh geen toeval Albert y Mara:) Hè bah de Heigraaf een camping, zo’n mooi stuk ongerept natuur. Mijn tante en haar man hadden een camping aan de Veenweg. Ze begonnen met het ombouwen van de kippenhokken naar huisjes….later uitgebreidt met een camping…..Heerlijk paling eten in Elburg…zo’n bosje…..Nederland was nog niet overvol…het IJssel/Veluwemeer wel …

   Gracias…uit een donker kil Nederland….

   Beantwoorden
 9. Leuk wij stonden vroeger ook op de camping bij tante Gra, kippenhokken werden vakantiehuisjes daar mochten wij dan op hele koude nachten slapen. Met Pasen werd de tent opgezet en daarna gingen wij vaak in het weekend en natuurlijk de zomervakantie Meehelpen met het koeienmelken, hooien, voor ons stadskinderen 6 weken ongeremd plezier. Ik weet nog dat een aantal volwassenen van de camping het zwembad gekraakt hadden omdat dit niet op zondag open was. Leuke herinneringen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: