**Dorp zonder asperges, krieltjes en postelein**

Geplaatst op

foto

Het gaat over Gieten. Dat zanddorp gelegen op de Hondsrug. Dat dorp waar de ‘nieuwetijdnetwatuzegt’ zo aan fraaie oorspronkelijke huisjes knabbelt. Een oeroude zogenaamde stelmakerij tegen de vlakte trapt (met die boerentuin met in het voorjaar een zee aan crocussen). Waar een appartementencomplex verrees waar eens een varkensslachterij was gehuist. Ik dacht nog, dat wordt leuke nieuwbouw met namen als:

de Karbonadekade
de Schnitzelsteeg
de Spareribpromenade
de Vetspekstraat

Gelukkig was er al een bestaande Spekstoep!

Maar waar zakelijkheid heerst ontbreekt meestal de humor.
In feite is Gieten bij de tijd met zijn appartementencomplex.
Een flatgebouw voor roze wezens op het terrein van een voormalige varkensslachterij. Met onderaan nog veel lege ruimtes die te huur zijn om een winkel te beginnen. Die te duur zijn en al ruim twee jaar leeg staan. En daar heb je mijn probleem. Nou ja, probleem
het is jammer.
De winkeliers uit de Schoolstraat moesten eigenlijk dáár hun
waar gaan venten. Maar de groentenboer kon de hoge huur niet trekken en is verdwenen.
Weg lekkere rauwkost, postelein, krieltjes en asperges.

Bij de C1000 zijn die niet meer te krijgen – (er is geen vraag naar)

Dan maar zo’n lang blikje gekocht met witte sliertjes voor
49 eurocenten. Of eens op zoek naar een aspergeboer in de omgeving.
Da’s een eind fietsen.
‘Wat je ver haalt is lekker’ aldus een van de vele uitdrukkingen van mijn aloude moeder.

Krek als dat niet waar is!

Tekst, Annet Lemaire
Kunst: Manet

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Eén reactie Volgende »

  1. Sjonge wat ging dit moeizaam
    en dat allemaal voor niks,
    njente, nada, naks, niks,
    oh ja, je plaatst het
    voor
    jezelf
    ja hoor
    druk ik
    ook nog
    op aanbeveling
    Wie maakt mij los!

    Beantwoorden
  2. Aanbeveling Annet, weinig woorden om een heel drama te beschrijven. Want een drama is het, een dorp (dat is Gieten toch, neem ik aan) zonder de broodnoodzakelijke bakker, groenteboer en ambachtelijke slager.

    Beantwoorden
  3. haha annet,voor jezelf en voor ons 🙂
    "krek als dat niet waar is" leuk gezegd 🙂
    ik maak je wel los :-)aanbeveling erbij !!

    Beantwoorden
  4. Annet, ik heb nog zoveel in te halen en bij te lezen, maar ik begin in ieder geval met vérse asperges, het enige echte hollandse `witte goud` al moet ik er honderd kilometer voor rijden.
    Je hoort nog van me.

    Beantwoorden
  5. twee asperges bied ik , voor dit verhaal:)

    Beantwoorden
  6. Zwollywood

    knap …nóg een aanbelings..from Zwollywood too Gieten…veur de wortels en de bieten, veur de varkens en de koeien…stoat ze doar weer flink te loeien…komt ’t allemoal veur mekaar…heeft ze weer een loggoe klaar!Reactie is geredigeerd

    Beantwoorden
  7. Uit een blikje is net diepvriessnot dat ontdooit, maar die vers bij de boer vandaan, met boter en ei en een goed glas wijn, nou, dan word ik GEK!
    Dag zusje, een lief groe(n)tenkusje op je lekkere wangen.

    Beantwoorden
  8. Maria-Dolores

    WHAT IS THE PROBLEM?
    wilde je al een aspergerecept komen brengen, maar nee dus, want die zijn er juist niet… hier zijn alleen maar groene…

    Beantwoorden
  9. Hoi Mo, nou het is een drama in
    miniformaat, maar elk drama kent
    zijn formaat, het is inderdaad
    allemaal supermarkt geworden, tsja,
    nu je het zegt…
    Heer Lot: dank je wel:)

    Beantwoorden
  10. *Hoop je te zien Frap voor
    *het witte goud:)
    *Morgaine biedt twee asperges:)
    *Hey daar is Zwolke:)
    *Zilver: met sla erbie is
    het best te eten, maar het
    blijft behelpen zuske:)
    *Maria-D. die at ik 1 keer
    heel erg lekker! Ga ze zelf
    maar verbouwen, schijnt niet
    zo moeilijk te zijn, maar
    porselein is een hele klus,
    gelukkig heb ik wel snijsla
    in toene maar dat smaakt
    weer
    anders

    Beantwoorden
  11. Maria-Dolores

    verbouwen is niet moeilijk, maar ze oogsten (steken) wel… die groene gaat geloof ik makkelijker, omdat die niet helemaal onder de grond hoeven te blijven. maar kopen is volgens mij nog het handigste 🙂

    Beantwoorden
  12. *Maria: de aspergesteker heb ik al, om groen weg te halen dat ze onkruid noemen, in een moestuinboek staat hoe het allemaal moet, het lijkt me wel spannend, volgende week ga ik even op de fiets te kiek’n….

    Beantwoorden
  13. Bij ons moeten we ook nieuwe namen voor een wijk in aanbouw verzinnen. Wordt ook vast iets anders die topnamen van jou…

    Beantwoorden
  14. annet, echt, overal zijn asperges, ik heb ze gegeten in Grand Canyon Village en Borne (de laatste maand alleen al) en in Eexterveensekanaal (vanuit Veendam) en ik ben er bijna zeker van dat ze bij de bio-boer in de buurt verkrijgbaar zijn. Of in Assen.
    Geen bio-boer in de buurt?
    Ja, da’s echt de grens van leefbaarheid overschreden. Postelein en rauwkost: nog simpeler. En anders verhuizen van Drente naar Twente.
    Bezorgdiensten biologische groenten, fruit, vlees en zuivel brengen het aan uw deur. Bijna dan. Duits brood, eerlijke zuivel
    http://www.groenespoor.nl
    http://www.dewitteraaf.nl
    Aspergeboerderij in Bathmen en Enschede-west.
    Mobiliteit in Nederland: alleen vanwege werkkring, studie, familie etc.
    Wonen waar je fatsoenlijk kunt eten, da’s factor 1.
    Voor biologische producten in de omgeving, http://www.biologica.nlReactie is geredigeerd

    Beantwoorden
  15. Porselein verbouwen, hihi ja als je dat voor elkaar krijgt, da’s een gat in de markt!
    Probeer het eerst es met postelein….dat groeit hier trouwens volop in het wild. Schijnt erg lekker te zijn!

    Beantwoorden
  16. hippocampi

    …asperge-allée..
    ..posteleinplein..
    23 minuten wachten op je eerste aanbeveling!
    ze hebben allemaal zitten slapen Annet!!
    gr. hippo

    Beantwoorden
  17. En in het pand van de groenteboer zit u zeker een videotheek?
    Het is treurig.
    Een aangespoelde sliert asperge,
    of een verdwaalde zeemeermin?
    gr eva
    Ik heb het over het schilderij.
    Mooi!

    Beantwoorden
  18. Och arme, voor mij is het een minuutje lopen, dan heb ik kersverse asperges van de boer. Zal ik je een bosje sturen?

    Beantwoorden
  19. k. van vulpen

    wat je verhaalt is lekker –
    meende ik dat ’t was en dat
    je geen vermouth en zo…

    Beantwoorden
  20. Oh My, wat een boel reacties:)
    Even zien:
    *Rami: oh wat leuk namen verzinnen, dat zoiets kan, echt iets voor mij:)
    *Arie, ga er echt voor zitten om dit allemaal te lezen, het komt echt goed, uh Eexterveenschekanaal? 🙂
    *Mo: oh ja daar ga ik, scherfjes planten:))daar dacht ik al schrijvende ook al aan, aan die wilde vorm, het schijnt dat je IJslands
    * postelein ook kunt eten, daar heb ik wel veel
    van, experiment wordt dat…
    *Hippo: dat kan heel leuk worden,
    ik vat even niet die 23 minuten?
    *Eva: ja wat een eenzame desolate asperge he:)
    *Thera: ja graag, virtueel, er zit vast
    wel een knopje ergens verborgen:)
    *van Vulpen: oh ja van die North State:)

    Beantwoorden
  21. Volgens mij krijgt elke stad subsisdie voor het bouwen van apartementen met daaronder winkels. Allebei veel te duur en grote leegstand. Zo ook bij ons om de hoek. Jammer hoor. Maar apserges kun je toch ook op de markt kopen, of heeft Gieten geen markt.
    Ik heb je weer aanbevolen vandaag:)
    ..en misschien moet je maar een groente tuin gaan starten
    fijne zonnige dag!
    liefs van mij

    Beantwoorden
  22. Starry Night

    Treurige ontwikkelingen smakelijk gebracht.

    Beantwoorden
  23. Maar als je kijkt wat Gieten wel te bieden heeft…

    Beantwoorden
  24. *Lais: ach je weet
    vrouwen willen alles
    uitpraten mannen willen
    alles meteen oplossen:)
    *Sterrennacht: dank je wel
    *Laila: wat dan?:)

    Beantwoorden
  25. Ik vind de schildering heel mooi Annet, als die beelden nou voortleven in gieten gaan ze misschien ook we weer eens wat moois bouwen, zoals Hippo al zegt, de asperge-allee en wie weet hoe het in ere herstelde krieltjesplein eruit zal zien…

    Beantwoorden
  26. Ben ik toch maar blij met mijn groete-abonnement van odin. De afgelopen tijd hebben een keur aan zaken mijn culinaire pad gekruisd. Aardperen, snijbiet, mosterdspinazie en jazeker…ook via hen verkrijgbaar: de echte biologisch of biologisch-dynamisch geteelde asperges. Gelukkig kan ik ook nog makkelijk aan postelein komen. Of venkel.
    Je kúnt het natuurlijk ook zelf proberen te telen. Ik doe dit jaar weer een dappere poging tot het tot rijpheid brengen van aarbeien en tomaatjes ( want wees eerlijk, de meeste tomaten smáken niet meer naar dat heerlijke zoetige rijpe zoals ze horen te zijn). Ik hoop dat ik eerder bij de aardbeien ben dan de slakken. Koffiedrap rondom de pot ( geleerd van mijn opa) zou dat moeten voorkomen.
    Liefs
    Hydra

    Beantwoorden

Geef een reactie op Maria-Dolores Reactie annuleren