RSS feed

!!Wij hebben die hufterige Marokkaantje zelf zo gemaakt!!

Geplaatst op

foto

Eind 1976 vluchten we vanuit de Rozenstraat in Hilversum naar het rustiger Huizen. Erger kon het niet worden, dacht ik naief.
Het lawaai, gescheld, en a-sociaal gedrag van de plompe kaaskoppen in de arbeidershuisjes hadden we achter ons gelaten. En het leek zo romantisch hè, die naam: Rozenstraat, in een Hans- en Grietjehuisje. Het werd de Kattenstaart in Huizen. Van een koophuis naar een huurhuis. Ook hier telde de naam weer mee: de Kattenstaart, wat grappig!

Maar ook hier weer: a-sociale Nederlanders. De boterhammen, visgraten en viskoppen vlogen je om de oren. Boren in de muren deden ze het liefst rond elf uur ’s avonds. Snoeiharde muziek waar ik niet om gevraagd had. Overdag was ik gelukkig weg maar kreeg pijn in m’n maag als ik van de NOS op weg naar huis reed. Vaak deed ik eerst het Spanderswoud aan om daar te mediteren, gezeten tegen een oude heel dikke en vooral stille boom.

Tijdens een vakantie naar Wales in Engeland hadden de ‘fondantjes’ de buurkindertjes bij thuiskomst de regenton volgepropt met onze post. Aan de andere kant woonden mensen wiens zoontje we ’s avonds hoorden gillen beneden. Ik vroeg er eens naar. Ja, Emile had nachtmerries en daar kon Pa niet tegen. Dan kreeg dit kind flink op zijn falie.

Dit waren ook de buurten waar de gastarbeiders uit die tijd opgroeiden. Het was de tijd van het gevloek en getier van hooligans. Van steeds blotere meiden op straat. Wat zullen deze buitenlandse mensen wel gedacht hebben en gezegd tegen hun kinderen over onze ‘vrije’mentaliteit. Wat te denken van de groffe (met opzet zo geplaatst, grove is een te mooi woord)  humorloze porno die plebeeërs die hun frustraties, opgelopen in hun (bijvoorbeeld) streng gereformeerde jeugd moesten uitleven, over het volk uitstrooiden. Oi, zat ik daar op te wachten?

Al met al: we hebben de jeugd zelf zo gemaakt. Elk journaal propvol oorlog, aanslagen en bloedbaden. Je zult als kleintje maar de kamer binnenkruipen en deze beelden zien.
Het is zo makkelijk te wijzen naar een ander. We hebben het ook altijd over een ander. Kijk eerst eens kritisch naar jezelf. Ontdek jezelf, je motieven, je handelingen, je hoe en waarom en vooral waarheen. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Ja,ja dat geldt ook voor mensen van een andere plek op deze aarde.
We worden nu geconfronteerd met kinderkoekjes van eigen deeg.
Zoals ik bij een notoire ouwe mopperkont afgelopen week schreef:

Maak eens een zelfportret in plaats van een ander lelijk af te schilderen. 

tekst en tekening: Annet Lemaire
p.s. een kind heeft ook zicht op een toekomst nodig, verplaats je eens in de kinderziel

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. Ja ik heb in deze buurt ook wat schreeuwerige Nederlanders wonen. Kinderen gooien vuurwerk in onze brievenbussen en niemand die er wat van zegt (van de ouders). Alsof a-sociale nederlanders dus niet bestaan….
  hooligans, ze zijn er nog steeds.
  Ik geloof ook dat we ze zelf zo hebben gemaakt eerlijk gezegd.

  Beantwoorden
 2. Annet, wat een moedig log en ja je hebt gelijk

  Beantwoorden
 3. Helemaal mee eens.

  Beantwoorden
 4. De prutsers van deze tijd…de reclameslaven..
  In Nl is alles zo gladgestrreken, rechte straatjes, geeneens een bankje om op te zitten…vanwege de jeugd. Er zijn nu al 40 zorgsteden in NL…de jeugd protesteert.

  Beantwoorden
 5. politiek correcte onzin
  Marokkanen veroorzaken niet alleen in Nederland, maar in alle landen waar ze wonen problemen. Zelfs in Israel is het joods marokkaanse deel van de bevolking het meest crimineel en moorddadig. Feiten feiten feiten. naief Meisje

  Beantwoorden
 6. antoinette duijsters

  Helemaal met je eens, ik woon ook in z’n plaats geen buitenlander te zien maar ettertjes genoeg.

  Beantwoorden
 7. Mooi blog Annet, hoopvol, aanmoedigend
  Jammer van de opmerking van Ronald, een dissonant onder dit stuk van je, een goede oefening voor mij :))

  Beantwoorden
 8. Cees Groninger

  Genoeg (autochtone) ettertjes bij mij in de buurt; zowel groot als klein. Hufterigheid genoeg.
  Overigens nooit een excuus om het gedrag van Marrokkanse ettertjes te relativeren.Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 9. Een diepe buiging voor je Annet. Ik geloof niet, dat dit een poging tot goedpraten is, maar eerder een heel heldere kijk van iemand die vanuit zijn eigen stilte een spiegel durft te zijn voor anderen. Die laatste zin zal ik nog vaak quoten, denk ik.
  Liefs
  Hydra

  Beantwoorden
 10. man met sombrero

  Ik ben het volstrekt met je oneens. En vind de tekening prachtig.

  Beantwoorden
 11. Alles begint bij opvoeding…en dat geldt voor iedereen !

  Beantwoorden
 12. Hee, wat een hoop andere ‘gezichten’, welkom.
  We zijn aardig aan het spiegelen:>) vooral doorgaan vraagtekens te zetten, in jezelf af te dalen met hoed of zonder en dan heerlijk schoon uit je gedachten opstaan om te sprankelen.
  Voor de hele mispoge:>)

  Beantwoorden
 13. "We" wie bedoel je daar mee?
  De ouders van deze marokkaantjes?
  Of de onderwijzers? de politiemensen?
  Het is inderdaad makkelijk om anderen de schuld te geven maar een belangrijk deel van de opvoeding dient toch bij de ouders te liggen en met een religie-geretateerde cultuur en taal die zo verschilt van de onze, de spaagaat waarin de kinderen komen de verkeren als ze naar school gaan, het maakt het allemaal niet gemakkelijk.
  Voor de ouders niet, voor de kinderen niet, eigenlijk voor niemand.
  Wat je er aan moet doen?
  Misschien toch meer rekening houden met andermans cultuur!
  gr eva

  Beantwoorden
 14. PS Prachttekening!

  Beantwoorden
 15. Met elkaars cultuur precies. Het heeft ook te maken met grote gevoelens van minderwaardigheid en wat moeten ze met hun leven? Niet iedereen is intelligent of tolerant. We zijn net mensen met elkaar:>) Dank je Eva!

  Beantwoorden
 16. meervoudige problemen vragen om meervoudige oplossingen.
  Op de een of andere manier worden voor de problemen die Marokkaanse jongeren veroorzaken alleen maar enkelvoudige oplossingen aangedragen. Het liefst in one-liners. Vanuit andere perspectieven hier naar kijken, ook zoals jij doet Annet, helpt de problemen te ontrafelen en dus het vinden van oplossingen.
  Het is belangrijk om in deze discussies de nuance niet uit het oog te verliezen.

  Beantwoorden
 17. voor een deel wel met je eens, natuurlijk,maar er is zoveel onbegrip en er zijn zoveel vooroordelen aan beide kanten( en toch ook weer niet; maar dat geldt dan voor wat je met de titel zegt…. niet wij….maar de omstandigheden vind ik)Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 18. Annet…kom je hier nog op terug…je stelling moet namelijk wel aangescherpt worden…Heb jij zicht op de opvoedingsptronen in Marokkaanse gezinnen….heb jij zicht op de nadelen van tweetalig opvoeden en de gevolgen van taalachterstand bij aanvang van de schoolse periode?Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 19. een prachtige tekening….dat voorop..
  het is behoorlijk taaie kost waar je over schrijft..en een oplossing is er niet één-twee-drie….maar wat blijft is wel dat we allemaal hand in eigen boezem moeten steken en ons een beetje fatsoenlijk en beschaafd horen te gedragen t.o.v. ieder ander mens, iedere andere cultuur en taal…..
  als iedereen daar nou eens mee zou beginnen…..
  maar het is een utopie….
  het leven is soms niet zo gemakkelijk (zie mijn blog ook….het gaat daar ook over).

  Beantwoorden
 20. Het begin van een discussie wellicht. Ik geloof dat veel Marokkanen-critici helemaal geen zin hebben om in de spiegel te kijken. Zij, de anderen, zijn fout.

  Beantwoorden
 21. Cees Groninger

  Van 30 jaar mislukt ‘integratiebeleid’ zou je eigenlijk wat moeten leren.

  Beantwoorden
 22. spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie zijn de slechtsten in het land?

  Beantwoorden
 23. Dank voor de reacties. Ik heb er lang over nagedacht Zwol en ben alweer aan het volgende bezig. Een vorm van oplossing, dat altijd werkt is kinderen (in het algemeen) te laten weten dat ze welkom zijn en vooral gewenst! Liefdevolle ouders met een positief zelfbeeld zou geweldig zijn!
  En het kan als we maar willen!
  Zelfkennis zou een gewoon vak kunnen zijn op school.
  Het kan allemaal!
  Maar we moeten het ook doen!
  Zeg maar JA tegen het leven, Frater Fenantius wist het al:>))

  Beantwoorden
 24. 😆
  Leuk topic, geïnspireerd door Bolkestein?
  Als antwoord op Roland: ik vind eerlijk gezegd, dat Noord-Afrikanen (alles boven de Sahara) vaak een hoog/heet temperament hebben. Dat lijkt erin te zitten. Dáárin kan ik volgen. Om die mensen vervolgens als méér crimineel af te schilderen, vind ik te ver gaan. Ze zijn hooguit meer openlijk crimineel (laten meer van zich gelden), wat de pakkans dus weer vergroot. Dat is op zich een vorm van naïviteit, denk ik.
  Ik houd trouwens wel van naïevelingen; die zijn niet al stuurloos verzopen in deze technocratie.
  Verder benik het voor 50% met Annet eens: dat deel dat opvoeding heet. Die andere 50% is peer-group&outing&andere engelse termen, die in essentie doelen op de ontwikkeling van een eigen ego, op basis van het meegemaakte (uiterlijke leven).
  ps. MarokkaantjeS in de titel moet met -s op het einde, toch?Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 25. Hai Annet, goeie!
  misschien vind je dan mijn stukje van gisteren, "Hou op of ik trek aan mijn touwtje!", ook wel leuk om te lezen…
  Groet, Samira

  Beantwoorden
 26. Gewaagd en aanbevolen – meteen een heel andere discussie als gevolg, maar dat kan alleen maar goed zijn – spiegelen is inderdaad niet de sterkste kant van de kritische medemens …

  Beantwoorden
 27. Ja goed gelezen Bert, meteen een andere discussie, goed luisteren en goed lezen is een vak apart…….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: