RSS feed

**AVANCES**

Geplaatst op

fotoJan Lemaire Sr hier negentien jaar – 11 maart 1884- 8 maart 1982

Mijn moeder had als jong getrouwd meidje met een veel oudere man geen gebrek aan aandacht van het andere geslacht. Bij ons kwamen veel acteurs over de vloer en aan mij vertelde ze wel dat er acteurs waren die de sponde met haar wilden delen omdat ze dachten dat ze wel tekort zou komen (ja, ja). Uit nieuwsgierigheid zal ik wel eens gevraagd hebben of ze daar ook op in was gegaan. ‘Nouwwww’, zei ze op een keer en er volgde een lange aarzeling en lachend zei ze dat ze op de avances – zo noemde ze het, van Guus Hermes wel was ingegaan.

In hoeverre dat het geval was liet ze in het midden.

Maar tot op de dag vandaag denk ik weleens dat ik een dochter zou kunnen zijn van Guus Hermes.

Er is één ding dat me doet twijfelen en dat is een foto van mijn halfzusje Liesbeth. Ik lijk sprekend op haar. Het komt nu ter plekke bij me op.

Nee geen romantisch getwijfel meer.

Mijn vader was Jan Lemaire.
Van schoenmakersleerling tot acteur, hoorspelacteur, schrijver, regisseur en filmster.

Met zijn trots, zijn liefde voor de natuur, zijn humor.

Hij was afgelopen elf maart jarig.

Vandaar mijn logje over ‘de treurigheid van een verjaardagskalender, al die overledenen die jarig zijn’.

Als hij nog geleefd had zou hij elf maart honderddrieëntwintig geworden zijn!

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. mary franssen

  Hallo Annet,
  knappe man (voor die tijd) deze Lemaire.
  Zoals ik je al eens schreef is de moeder van mijn vader een Lemaire.
  Weet je ook waar jouw Lemaire-voorouders vandaan kwamen? Die van mij waren van begin 1700 in elk geval te vinden in Meerssen en vanaf ca. 1900 in Maastricht.
  Het is in elk geval van oorsprong een Franse naam die daar al rondging vanaf ca. 1000 na chr. Hierdoor is deze naam over de hele wereld wel ergens aan te treffen op bijvoorbeeld Geneanet. Het hoeft dus echt niet allemaal familie te zijn. Maar wie van Lemaire uit Meerssen/Maastricht afstamt maakt grote kans ergens familie te zijn van mijn voorouders aangezien de nakomelingen generatie op generatie talrijk waren.
  Ik heb van -twee- huwelijksparen Lemaire (2 generaties) al 22 kinderen! aangetroffen allemaal in Meerssen in de tweede helft van 1700 en begin 1800. Omdat die daar allemaal weer huwen en kinderen krijgen is dat een grote familie geweest.
  Heb jij ook Roosen’s in de familie?Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 2. Hallo Mary,
  Vond je mail pas veel later heb je nog teruggemaild. Ik weet alleen dat de broer van mijn vader Louis uit Amsterdam zei dat wij van zeerovers afstamden:>) Er is ook een Lemairestraat in Hilversum. Het kan ook een steeg zijn:>) Nee, Roosens’s zegt me niets. Ben jij familie van Ton Lemaire, de natuurfilosoof, die zoek ik eigenlijk weer, hij komt richting Delfzijl oorspronkelijk.

  Beantwoorden
 3. mary franssen

  Hallo Annet,
  Ik ken vooralsnog alleen Lemaires die in genlias zitten of in de archieven. Van na 1920 ken ik eigenlijk alleen maar de rechte lijn van mijn eigen afstamming nog.
  Ik heb in de rechte lijn van kinderen drie maal een Toussaint (Tossing) Lemaire en een nicht van een Lemaire moeder die een dochter Antonia heeft gehad.
  Een Ton uit Delfzijl zegt mij niets.
  Ik hoorde van iemand anders dat in de Oost-Indische Compagnie een Lemaire zat als directeur/aandeelhouder. Dus misschien stamt de "zeerover" daar vanaf?
  Jouw vader Lemaire heeft wel de fijnere trekken en donker uiterlijk van mijn familie van mij oma’s kant. Ik zie er een Fransman in.
  Mijn oma’s stamlijn heette al een tijdje Lemeer maar op de aktes van haar voorouders staat dat dit identiek is aan Lemaire. De oudste generaties die ik vond heetten wel nog Lemaire. Ik neem dus aan dat ze bij de definitieve naamkeus bij Napoleon ca. 1797 voor de Nederlandse uitspraak: Lemeer hebben gekozen, of dat de ambtenaar dat er van heeft gemaakt. Merkwaardig was dat ze wel de naam Frans bleven uitspreken zelfs nog in de generatie van mijn oma die stierf in de zeventiger jaren. Overigens waren er nog al wat Lemaire’s in maart geboren. Mijn oma was van 29 februari 1904 (of 1 maart dus in niet-schrikkeljaren). Dus een generatie jonger dan jouw pa zo te zien? De vader van mijn oma heette Tossanus, dat is afgeleid van Toussaint dus weer. Michel, Toussaint, Willem, Andries, (in diverse vormen) en Anna (Marie) lopen als stamnamen door deze Lemaire generaties heen.Reactie is geredigeerd

  Beantwoorden
 4. Leuk om een foto van jouw vader, Jan Lemaire, te zien!
  Volgens mij – wat ik zo van je lees en zie – lijk je echt op ‘m…

  Beantwoorden
 5. @Mary: ik vind dit wel interessant allemaal, mail me anders, interesant!
  @Canina: ja eerlijk? Helaas is de foto wat wazig het origineel is ergens maar waar, deze foto komt uit de ‘kattakomben’van de computer.

  Beantwoorden
 6. Als het nodig is kom ik je troosten. Nu een dutje. Welterusten, Annet.

  Beantwoorden
 7. Het is nodig maar dat zie je hier niet:>) Welterusten Oliphant.

  Beantwoorden
 8. Interessant, de voorouderlijke lijn.

  Beantwoorden
 9. doei, doei!

  Beantwoorden
 10. Morgaine: mooi: de voorouderlijke lijn
  @Zwol: waar zit je, ik kom even langs

  Beantwoorden
 11. Daar zitten verhalen in: Annet, Go!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: