RSS feed

**OP ZONDAG MOET JE ER ALTIJD EVEN UIT**

Geplaatst op

fotoOp zondag moet je er altijd even uit’, schreef Mellie Uyldert (31 mei 1908 Blaricum) in haar Lexicon der kruiden. Eén van die zinnetjes die me altijd bij bleef. Mellie Uyldert, natuurvrouw, krachtige vrouw, actief in het verzet, gedemoniseerd door een journalist indertijd en terecht gerehabiliteerd in het blad ‘Mensen van Nu’

Afgelopen zondag op pad door de Breevenen gelegen in het Hunzedal, gemeente Aa en Hunze. Waterwingebied richting Annen, zeg maar. Aan de natuur teruggeschonken akkerlanden.

Ik weet het. De bevolking hier is niet zo gepassioneerd als het bos en beemd betreft als deze ‘Westerling’ maar dat is universeel. Maar ze weten niet wat ze missen!

De wandelingen hier in de buurt zijn veelal saai. Ook omdat er een pad achter het erf hier bij een akker is getrokken zodat je als je zin had een leuk rondje kon maken. Langs dat pad ging de natuur goed te keer. De greppel stond er vol met spirea, wederink, gulden roede, hemelsleutel, leverkruid, wikke, havikskruid, smeerwortel en zomers was het een vlinderfeest. Helaas is dit wandelpad dus met blinde ogen bij de akker getrokken. Woedend waren velen die dit pad gebruikten. Nu was ik gelukkig eens niet de enige!

Zo maakt de natuur haar paradijs als je helemaal niets doet.
Practisch niets doet.
Aan het eind van het seizoen wordt er nog wel gemaaid.

Lees net haar biografie op Wikipedia. Wat daar staat is ongelooflijk. Hier maak je weer eens kennis met de op angst gestoelde ideeën van sommige orthodox rationeel denkende journalisten die op de vooroordelen van een ander vertrouwen ipv op hun eigen oorspronkelijke ideeen (puntjes zijn zoek) 

Gieterveen, Annet Lemaire

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. Heerlijk foto’s en wat een mooie namen, smeerwortel en hemelsleutel!

  Beantwoorden
 2. Dat kruidenboek had ik een dezer dagen nog in mijn handen. En ja, wat verschrikkelijk dat mooie gronden ontginnen worden…hele streppels zijn vernield en nu wil men de natuur hier en daar weer in oude staat herstellen. Ze weten alleen nog niet of dit hier of dat het daar gaat gebeuren!

  Beantwoorden
 3. Die natuur toch, helemaal uit zichzelf ;-).

  Beantwoorden
 4. Heb het huis De Hemelsleutel genoemd Zilvert. Niemand begrijpt het. ‘Hemelsleuteltsje’roepen ze dan:>)
  Streppels worden ontgonnen door natuur, vinden wij fijn he Zwol:>)
  Ja grappig ik dacht er beneden nog over na Flax

  Beantwoorden
 5. De Hemelsleutel als naam voor je huis, prachtig!

  Beantwoorden
 6. Inderdaad jammer dat er veel verloren is gegaan, maar gelukkig krijgt mooi Drenthe land de ruimte om te herstellen op vele plekken.
  En dat is maar goed ook!
  veel wandel plezier!

  Beantwoorden
 7. Dank je wel Lais

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: