RSS feed

*Het electronisch openbaar toilet*

Geplaatst op

*Het electronisch openbaar toilet* In zijn wekelijkse bijdrage in de Volkskrant ‘In het voorbijgaan’ noemt Kees Fens de weblogs ‘Dat elektronisch openbaar toilet’. Ik voel me niet aangesproken. Maar hij heeft ergens wel een pietsie gelijk. Er wordt wat aangeklooid soms. Niet door ons en niet door jullie maar door de anderen natuurlijk:>) Ik moet het niet toelaten maar het doet wel wat met me zo’n uitspraak. Ik ben niet zo’n durfal en niet zo’n ‘borstklopper’ van ‘hier ben ik vreet me maar op’. Ik ben twee keer met mijn vroege gedichten afgewezen eerst door eerst Qurido en later Meulenhof. Het dreunt nog na in m’n gevoelsspieren. Ik ben blij met zo’n lage schrijf- en leesdrempel als het weblog is. Je bent eigen baas en je kunt je grootste hobby vrijblijvend uitleven: het schrijven. Wat erin zit moet eruit. Het is een nieuw fenomeen en het vereist nieuwe ethische regels. Hoewel die ook weer oud zijn. Niet vloeken, geen gescheldt dat spreekt vanzelf. Je zet alleen jezelf voor gek als je je zo verlaagd. Bovendien is het de makkelijkste weg. Iedereen kan vloeken. Iedereen kan schelden. De kunst is: het na te laten. Dansen op een ijl verfijnd koord doe ik graag. Een duik in de diepte is ook verfrissend maar het moet wel een humormeer zijn waar je in rondzwemt met lachvissen en een geinige golfslag. Toch zijn die prikjes zoals van Fens goed. Geen stroomschokken maar even een por in je flank. In je weblogflank. Je gaat er beter van dansen.

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. En zo is het maar net.

  Beantwoorden
 2. Annet, je hebt het mooi gezegd. Ja, het is ook fijn om een podium te krijgen, maakt niet zoveel uit, waar het staat, het ei is eruit en kan te pronk gezet worden. De mooiste dingen worden nooit gelezen, omdat uitgeverijen er geen brood inzagen, maar al wordt het maar opgepikt door eentje, die er van geniet, die er wat mee doet in zijn leven, troost je ook met de gedachte, dat presidenten zelden goede mensen zijn, dat docenten vaak zeer slecht lesgeven en sommige piloten leven van de brokken, ach ik zet het een beetje aan.
  Wat hier laatst allemaal weer geschreven is op het vk, is erg, mensen gaan te ver, ik heb soms ook gelachen, maar eigenlijk is het wrang, sommige mensen hebben twee kanten, creatief, maar zeer giftig. Ik begrijp nu door de vk beter de wereld, vroeger dacht ik, hoe kun je nu oorlog maken, nu begrijp ik het beter, er zijn mensen die niet met open vizier strijden, die huichelen en onecht zijn, die genieten van een ander zijn verdriet, mensen die denken dat ze empatische zijn en hun medebloggers denken dat ook, tot de pen, lees sabel, steekt en steekt.
  Mensen die andere normen en waarden willen opleggen, maar de wet is de maat en je gevoel is je leidraad.
  Toen Amerika en later Jan Peter begon met normen en waarden heb ik er vaak in mijn vervolgverhaal (Trudy op Mars) in veertig delen grapjes over gemaakt, ik had het dan over Jan Peters wormen en paarden, want het viel me op, dat mensen die er zo mee liepen te venten, vaak de grootse overtreders waren van deze normen en waarden.
  Nou, dit was dan weer de weekafsluiting van doctoranda Zilver, verbonden aan het Wormen en Paarden instituut te krommenie.
  Dikke kus, vooraltijd in mijn hart!
  Zilver.

  Beantwoorden
 3. ja die Kees Fens; ik heb dat niet gelezen

  Beantwoorden
 4. Dank je Frans. Prachtige bijlage Zilvertje. Je woorden raken me altijd en doen wat met me. Origineel en ik moet ook zo vaak lachen, zelfs als je treurig bent.
  Paarden en wormen zei ik ook:>)
  Doctoranda Zilvertje:>))))))))))

  Beantwoorden
 5. Annet, jij ook? Wormen en paarden, zouden nog meer mensen dit zo hebben? :^)

  Beantwoorden
 6. Jos Goedmakers

  Hopelijk is het genoemde toilet snel zelfreinigend…

  Beantwoorden
 7. ha Annet heb je stukje weer eens met instemming gelezen,
  ik vind het blog heel leuk en wat me niet zint dat lees ik niet dus soms denk ik waar hebben ze het over.
  toch denk ik niet dat de prikjes van Fens aan de echte toilet gebruikers besteed is.

  Beantwoorden
 8. Mijn lief zegt: normen en maden.
  Kees Fens is een meneer die ik hoogacht. Zijn literatuur-recenties zijn onnavolgbaar. Hij is dan ook niet voor niets: bijzonder hoogleraar literaire kritiek. Helaas past deze wijze en erudiete man te weinig of geen zelfkritiek toe. Dat zou hem mijnsinziens tot een vollediger mens maken. Kees Fens ziet zichzelf als de enige echte literatuurkenner(en velen zien hem waarschijnlijk ook zo), maar dat gegeven laat onverlet dat ook hij wel eens de plank misslaat met zijn uitspraken. En eerlijk gezegd vind de vergelijkin van weblog met een openbaar toilet zeer ongenuanceerd en niet passend bij een man die denkt de (taal)wijsheid in pacht te hebben.

  Beantwoorden
 9. Laatste zin met de ontbrekende letters..
  En eerlijk gezegd vind ik de vergelijking van een weblog met een openbaar toilet zeer ongenuanceerd en niet passend bij een man die denkt de (taal)wijsheid in pacht te hebben.

  Beantwoorden
 10. Marijke, normen en maden, is leuker, jeetjes, echt super!

  Beantwoorden
 11. ha Zilver,
  hier thuis zeggen ze Wormen en Maden,
  kan je met hoofdletters praten, vast wel

  Beantwoorden
 12. Doranne, met hoofdletters praten?

  Beantwoorden
 13. ja dan spreken ze de eerste letter met nadruk een beetje verlengt uit , WWWormen en MMMaden

  Beantwoorden
 14. HA, HA, HA, ohhhhhhhhh, zo dus, ik zit te schuddebuiken, dat arag deftig. :^))

  Beantwoorden
 15. Aanvulling op Marijke: De uitspraak die ik gewoonlijk hanteer is "wormen en maden" (zie Doranne) en de eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat ik ‘m niet zelf verzonnen heb. Nadat er al een aantal varianten was langsgekomen en ik er zelf ook mee aan het spelen was geweest, las ik de "wormen en maden" in de column van Hanneke Kappen in haar column in het Dagblad van het Noorden. Dit vind ik tot nu toe de beste die ik heb zien langskomen!

  Beantwoorden
 16. Dag Annet,
  Het intigeerde me, dus ik ben ook even met dit item bezig geweest, kijk op
  Dwarsbongel

  Beantwoorden
 17. Dus die Peter Fens heeft dat gezegd! Nou wat mij betreft heeft die man helemaal niet gelijk. Het leven is nu eenmaal niet altijd literair verantwoord. De aboriginals kennen de dreamtime, maar daarnaast bestaat er ook zoiets als playtime. En dat vind je hier op het VKblog.Je moet maar zo denken, die man heeft de air van een literair, en houdt niet van de lucht van een klucht. Haha, ik toevallig wel.

  Beantwoorden
 18. Prima stuk, Annet.
  Ik denk er exact hetzelfde over!

  Beantwoorden
 19. nee niet alleen een klucht, ook persoonlijk, warm, humorvol, tederheid, inkijkjes, creatief, literair, dichterlijk, satire, gevechten, liefde, ach wat vind je niet op het blog en waar vind je dat elders, zo’n diversiteit? Je merkt ieder doet het met zijn of haar hart. Ik ben er dol op! Daarom vind ik de opmerking van deze meneer Fens zo fout als fout maar kan zijn.

  Beantwoorden
 20. Oeps. Toen jullie reageerden ben ik slaap gevallen op de bank, rechop zittend. Wat een pijn in m’n nek had ik toen ik wakker werd.
  Mooie reacties zeg. Heb ze allemaal gelezen. Dank jullie wel.

  Beantwoorden
 21. Naarden en wormen is het geloof ik en het is van Kees van Kooten of Wim de Bie.
  :>)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: