RSS feed

*Hemelvaartsmarkt in Gieterveen*

Geplaatst op

fotofoto: Vervenerskerkje te Gieterveen.Stichting Het Drentse Landschap

Gisteren was er een grote markt in Gieterveen. De grootste markt van het Noorden. Het weerbericht voorspelde niet veel goeds maar het viel mee. Milde buien en de temperatuur niet slecht. Drie komkommers en een aubergine gekocht voor 1,35! Kan die groentenkraam hier niet elke dag staan? Twee kerken bezocht die hun kerkdeuren geopend hadden. Het kleine Vervenerskerkje voor het eerst van binnen gezien. Het deed Deens aan. Die eenvoud. Het is net een kerkje uit een oud boek. Het is aangekocht door de Stichting het Drentse Landschap. Goed dat er zulke stichtingen bestaan.

Ik hoop dat dat ook zal gebeuren – mocht dat eens nodig zijn – met de boerderij hiernaast. Die is nog in oude stijl compleet met bedsteden en allerlei authentieke details. Het zal je gebeuren dat er zo’n catalogus-villa voor in de plaats komt. Zo’n Duits gedrocht met zo’n enge tuin volgestort met stenen waarvan de liefdeloosheid en kilheid je bij de keel grijpt. Het schijnt eind mei te zijn.

Maar er hangt een groengrijze mist in het nu kletsnatte veen.

Over Annette

Bezield stofje in de kosmos/dichterlijk fotograferend tekenares Leef bewust en vanuit m'n hart......

Volgende »

 1. Zwollywood

  Annet…..het is overal pokkeweer!

  Beantwoorden
 2. Mei….huh…heb ik iets gemist?
  Het kerkje is van een pure schoonheid!

  Beantwoorden
 3. Jaap van Nieveld Goudriaen

  Hoi Annette, mijn nederig stulpje bevindt zich sinds 2000 in Odoornerveen, niet zo ver van Gieterveen. Na een aantal dagen gotsgruwelijk te zijn verwend door de zon, waarbij de ontluikende druivenbladeren op het terras zelfs noodzakelijk waren ter vervanging van zonnebrandolie, keerde het deprimerende Hollandse weer in volle omvang terug. Weg Provençaalse dromen van zwoele zomeravonden zonder TV, weg de illusie van zorgeloosheid tot de winter.
  Het veen, het veen. 150 jaar geleden was dit land, ons land, moeras. Er leefden 1200 soorten muggen. Toen kwamen de Scholtens om het veen te ontginnen en geld te verdienen. In ruil voor het veen stortte de Heidemij agrarische grond op het moeras, zodat de boeren ervan konden leven. De veenarbeiders en hun kinderen zochten hun heil bij de Akzo, evenals de één na de andere boerenarbeider die werkloos werd dankzij de mechanisatie. Keuterboeren verkochten hun land aan commerciëler ingestelde collega’s die zodoende herenboer werden; arme herenboeren, dat wel, want de Rabobank is de grootste beneficiënt. En in de van land ontdane onroerende goederen van de uitgekochte keuterboeren en landarbeiders kwamen stedelingen te wonen zoals ik, terwijl we gotverdegotver voor veel minder geld in de Provençe hadden kunnen wonen.

  Beantwoorden
 4. jacob hesseling

  zelfs nu is het daar mooi bij jou

  Beantwoorden
 5. Prachtig, in al zijn eenvoud

  Beantwoorden
 6. Het kan niet anders gezegd worden Zwol:>) Leuk hè Indigo. Zo’n kerkje als je eraan schud dat het gaat sneeuwen…….Hoi Jaap, ik heb nog zo’n blikje van Scholten’s aardappelmeel. In O’veen had ik nog een kennisje wonen aan de Zuidzijde maar die zijn nu verhuisd naar Witteveen:>) Leuke info geef je erbij trouwens. Zou het weer niet beter worden als we de aarde liefhadden en haar niet uitbuiten? Aai haar maar, moeder Aarde haar zonen zagen teveel en vissen haar zeeën leeg. Waarom weet geen zinnig mens.
  Ha Jacob! Dag Meindert!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: